Vanliga frågor om textila mattor !

Textilmattor för allergiker/astmatiker ?

Tack vare mattans dammbindande egenskaper är rum med textila mattor fördelaktiga för allergiker/astmatiker.

En 15 årig svensk studie visade att när användningen av mattor minskade med 70 % ökade antalet allergiker med 30 % samt att det inte finns något samband mellan användningen av textila mattor och allergi.

En studie över 18 nationer på nästan 20000 människor visade reducerade astma symptomer vid användning av heltäckande mattor i sovrum.

Textila mattor i källare?

Att lägga in en textil matta i källare fungerar utmärkt tack vare dess egenskap att släppa igenom eventuell fukt. Har man stora problem med fukt bör man dock rådgöra med en professionell installatör.

Matta i trappa?

Matta i trappa är ett väldigt bra val både pga av ljudabsorbering samt minskad halkrisk. Textil matta med låg lugg rekommenderas då man oftast går i samma stråk och matta med lite högre lugg då riskeras att bli nedtrampad.

Måste man limma en heltäckningsmatta?

Är rummet inte allt för stort går det utmärkt att fästa din textila matta med dubbelhäftad tejp.

Jag har spillt på min matta?

Ingen fara. Mattor av nylon fiber är tåliga. Är det en svårare fläck så testa att få bort den med kallt vatten alternativt med ett milt rengöringsmedel. Funkar inte detta kontakta din återförsäljare. Kjellbergs erbjuder ett rengörings-kit som fixar de vanligaste fläckarna såsom kaffe, rödvin, olja m.m.