Vanliga frågor om Kjellbergs mattor

Textila mattor har funnits länge men det finns alltid frågor som kommer upp i din beslutsprocess om mattyp, kvalitet, miljö och leverans. Här får du svar på de vanligaste frågorna. Du kan såklart alltid fråga personalen i butiken där du köper din matta.

Hur påverkar textila mattor innemiljön?

  • Ljudabsorberande – skapar välbefinnande/avstressande både i hemmet och på arbetsplatsen.
  • Energibesparing – värmen stannar i rummet.
  • Minskad halkrisk.

Vad är tuftade mattor?

Tuftning av mattor som produktionsmetod är idag den vanligaste och mest ekonomiska. (Öglan skjuts in genom ett finmaskigt nät, baksidan limmas sedan och förses med skyddande tygstycke). Mattorna tillverkas från början med ögla/boucle. Skär man upp öglan och ruggar garnet får man en jämn yta, s.k. velour.

Vad är vävda mattor?

Vävning är den traditionella metoden där två vinkelräta trådsystem låser fast garnet. Metoden ger en matta som är enormt slitstark samt en hårdare, mer klinisk ögla. Vid tuftade mattor packas öglorna ihop. De vävda mattorna finns som ”wilton woven”, den klassiska metoden där mattan är tätare och högre än ”flatweave” som är den lite billigare metoden.

Vad är textila plattor?

Textila plattor har samma egenskaper som tuftade mattor. Dock går det inte att få alla golven som plattor. Detta om det är ett allt för avancerat mönster, strukturen är för avancerad m.m. En del plattor kan man bara lägga i ”rätt” riktning, andra i båda riktningarna, resten bara korsvis så att man får ett schackmönster.

Plattorna tillverkas som vanligt, istället för skyddande tygstycke lägger man på en kraftig baksida, ”bitumen baksida”, som ger plattan stabilitet och tyngd så att den inte går att sparka upp. Plattorna tillverkas som standard 48×48 cm.

Med fördel lägger man plattor i extremt utsatta miljöer, t.ex. i ett café, då man enkelt kan byta ut en platta om någon spiller en kopp kaffe på den.

Vad har Kjellbergs för kvalitet på sina mattor?

Alla mattor från Kjellbergs är brandklassade och certifierade enligt GUT (en europeisk miljömärkning av mattor). De är testade för skadliga allergiframkallande ämnen och godkända för att klara kraven i sina respektive användningsmiljöer.

Vad är GUT?

GUT-märkningen är en säkerhet för köparen, bara de produkter som motsvarar GUT- standarden får ett licensnummer som indikerar att mattan testats på ett certifierat testinstitut. Numret möjliggör för testinstitutet att kontrollera om produkten som bär etiketten motsvarar den som blivit testad.Den 4 december 1990 förenades de Europeiska mattillverkarna och formade GUT(Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden), Föreningen för Miljötestade Mattor. Deras mål var att försäkra miljövänlighet och säkerhet för köparen vid varje steg av mattornas livscykel, från produktion till att den kastas.